Menu Close

ABA Held Its 1st International Congress

Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden birçok akademisyen, sektör temsilcisi ve uzmanın bir araya geldiği Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kongresi (ICTC) 14-16 Aralık tarihleri arasında, Akademik Bilişim Araştırmaları Derneği tarafından İstanbul’da gerçekleştirildi.

İletişim ve bilişim alanında birçok akademisyen ile sektör çalışanı tarafından geçen yıl kurulan Akademik Bilişim Araştırmaları Derneği (ABA), ana teması “Bilişim ve İletişim Teknolojileri” olarak belirlenen kongreye ev sahipliği yaptı.

Kongre 7 oturumda düzenlendi ve oturum  başkanları sırasıyla Doç. Dr. Şevki Işıklı,  Doç. Dr. İhsan Karlı Dr. Yahya Özdemir (2), Prof. Dr. Murat Özgen, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Budak ve Prof. Dr. Ali Acar oldu. 2 gün süren kongrede, son dönemin güncel konuları olan transhümanizm, nesnelerin interneti, teknoloji bağımlılığı, oyunlaştırma ve bilgi güvenliği de dâhil olmak üzere toplam 35 bildiri sunuldu.

Türkiye’de bu alanda ilk kez yapılan kongrenin açılış konuşmasını ABA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özhan Tingoy yaptı. Tingoy konuşmasına, tüm katılımcılara ve özellikle kongrenin hazırlanma sürecinde kendisine yardımcı olan çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek başladı. ABA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özhan Tingoy açılış konuşmasında, Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kongresi’nin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek kongrenin hazırlanma süreci ve kongrenin kapsamı hakkında bilgi verdi.

Kongre kapsamında yapılacak bildiri ve sunumların online ortama aktarılarak burada da bir online eğitim sağlamayı düşündüklerini ifade eden Tingoy, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde bu alana ilgi duyanların yoğun olduğunu ve bundan sonra dernek olarak bu alanlara da yoğunlaşacaklarını söyledi. Kongreye gelemeyenler için video konferans imkânının da tanındığını belirten Tingoy, “Kongre boyunca katılımcılar bilişim ve bağlantılı alanlardaki özgün sunumları dinlemenin beraberinde, bilişim dünyasının bugünü ve yarınına ilişkin fikir alışverişlerinde de bulundular. ”dedi.

Katılımın yoğun olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Tingoy, dernek faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, iletişim ve bilişim ile bağlantılı alanlardaki akademisyenlere kaynak ve yayın ortamı sağlamak için Bilişim Teknolojileri Online Dergisi ‘AJIT-e’ adında dergilerinin de olduğunu ifade etti. Yeni iletişim ortamlarının basılı ortamdan hız ve yayın süreçleri açısından çok daha avantajlı olduğuna dikkati çeken Tingoy, uluslararası hakemli dergisi AJIT-e için Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan, açık erişimli, Ulakbim’de çıkan ender dergilerden biri olduğunu vurguladı.

Dijital alanda birbirinden özgün içeriklerle zengin çalışmaların sunulduğu kongrenin sonunda katılımcılara oturum başkanları ve kongre başkanı Prof. Dr. Özhan Tingoy tarafından katılım sertifikaları ve plaketler takdim edildi.

en_USEnglish